MUIR TREK

MUIR TREK


Een Muir Trek begint vlak voor zonsopgang en eindigt na zonsondergang. Het is een tocht om je kennis laten maken met een speciale manier om de natuur te ervaren. Een zwerftocht door een natuurgebied dat niemand op deze manier kent. Deze plek waarnemen met je hart, en je er met enthousiasme en overgave mee te verbinden, net zoals John Muir dat deed. Muir Treks worden op het moment aangeboden door Stichting Earth Education Nederland en door Staatsbosbeheer op de Veluwe en in de Schoorlse Duinen.


Waar komt de naam Muir Trek vandaan?

De Muir Trek is geïnspireerd op de boeken en het leven van John Muir. John Muir was een Schots-Amerikaans natuurvorser, schrijver en natuurbeschermer. Hij was een van de eerste bepleiters van de bescherming van natuurgebieden in de Amerikaanse wildernis, vooral in de Sierra Nevada. Zijn brieven, boeken en essays over de natuur in deze bergen werden gelezen door een miljoenenpubliek. De Muir Trek is ontwikkeld door het “Institute for Earth Education”. Dit is een wereldwijde organisatie die haar educatieve programma’s gebaseerd heeft op begrip van de fundamentele ecologische processen op aarde, ontwikkeling van een positieve houding ten opzichte van de natuur en persoonlijk leiderschap.


Een Nederlandse vertaling van een deel van John Muir’s essays is recent uitgegeven onder de titel ‘In de Wildernis’ door Van Oorschot.


Voor wie is de Muir Trek?
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar of zin heeft in een bijzondere dag in de natuur. Maar ook voor mensen die het vermoeden of het verlangen hebben om bij hun persoonlijke ontwikkeling kracht te vinden in de natuur. De Muir Trek wordt voor individuele deelnemers georganiseerd en is niet bedoeld als groepsactiviteit.

Wat misschien meer zegt dan al die woorden, is de enorme ontspannen glimlach en stralende ogen die ik krijg zodra ik aan die heerlijke dag terugdenk, en dat doe ik vele malen per dag. Dan zie ik ook weer die zilveren spinnenwebdraadjes van mijn plek voor me, en voel hoe die mij verbinden met de planten, dieren en aarde die ik die dag zoals nooit tevoren beleefd heb.Ik begrijp en onderschrijf de essentie: geniet en waardeer het hier en nu en de mooie dingen die de aarde te bieden heeft. Nogmaals enorm bedankt. Het is een ervaring die me altijd bij zal blijven.Het cadeautje werd steeds meer echt een cadeautje. Ik kon weer terugdenken aan de fantastische ochtend, de everzwijnen, de natuur, de lunch, de zon. Ik zag het mooie van de tocht weer in en vooral de overwinning op mezelf waar jij mij doorheen hebt geleid. Uiteindelijk heeft de tocht heel louterend gewerkt en heb ik hele grote stappen gezet. Heel erg bedankt dat ik mee mocht op deze trektocht.

ERVARINGEN

IN DE MEDIA

Muir Trek leider Femke Vergeest geeft een inkijkje in de Muir Trek tijdens radioprogramma Vroege Vogels.

Persoonlijk verslag van Esther Bakker in het blad Libelle over haar evaringen tijdens een Muir Trek.

Persoonlijk verslag van Caroline Buijs in Flow Magazine over haar evaringen tijdens een Muir Trek.

Artikel in Trouw over de evaring van Flip van Doorn tijdens een Trek.

VPRO boeken over de Nederlandse vertaling van John Muir's werken.

Artikel in Buitenleven over ervaring van  Thialda Hoogeveen tijdens een Muir Trek.

Praktische informatie                                                                                Muir Treks worden momenteel aangeboden door Staatsbosbeheer


De deelnemers verzamelen de avond voorafgaand aan de Muir Trek rond 19.00 uur op een Staatsbosbeheer-locatie in de buurt van Apeldoorn. Je overnacht terplekke en de Muir Trek zelf start voor zonsopgang en eindigt ver na zonsondergang. Het is dus een avond, nacht plus een hele dag tot ca. ’s-avonds 22.00 uur. De overnachting is in een simpele accommodatie. De kosten voor de Muir Trek zijn inclusief overnachting, eten/drinken voor de hele dag, het materiaal tijdens de Trek en de begeleiding.


De avond voor de Trek is er een korte bijeenkomst waar je Trekleider en medewandelaars ontmoet. De Trekleider zal dan nog wat informatie doornemen, je kunt kort kennis maken met andere deelnemers en je gaat ook nog buiten een activiteit doen. Dat laatste om alvast in de sfeer van de volgende dag te komen.


Voor zonsopgang word je gewekt door de begeleider, je pakt je dagrugzak en de groep gaat op pad. Morgen en gisteren bestaan niet, je leeft in het hier en nu! De route staat niet vast, de groep bepaalt het tempo en waar we terechtkomen. Hoeveel kilometer je aflegt is niet van belang en verschilt van keer tot keer. Ook het weer bepaalt voor een groot deel hoe actief we zijn. We rusten in elk geval veel tussendoor, juist om ook ‘stil te staan’ bij de omgeving. We gaan gewoon op avontuur en na zonsondergang zijn we weer terug waar we begonnen waren. Tijdens de tocht rusten we als we moe zijn en eten we als we honger hebben. Horloges, telefoons en andere apparatuur laten we thuis, we leven één dag helemaal in het Hier en Nu.


De Trekleider zal regelmatig de groep bij elkaar roepen voor een korte ‘overdenking of kleine activiteit’ om juist het Hier en Nu te benadrukken. Niet zweverig, maar juist ‘down to earth’.


Een goede basisconditie is van belang om een Muir Trek te kunnen meemaken. Uit voorzorg zal Trekleider een gezondheidsverklaring vooraf vragen. Deze ontvang je per mail (ongeveer 2 maanden voorafgaand aan de Muir Trek zelf) samen met meer details over wat je wel/niet mee moet nemen en de precieze overnachtingslocatie..